Jazierka, potôčiky, vodopády, kúpacie jazierka, vodné efekty

Ponúkame Vám komplexnú realizáciu vodných plôch ako sú jazierka, potôčiky, vodopády, kúpacie jazierka, vodné efekty (podvodné osvetlenie, fontány, atď.). Používame profesionálnu vodnú techniku. V súčasnosti sa stávajú estetickým doplnkom v našich záhradách. Rovnako ako v prírode hrá aj v záhrade voda nenahraditeľnú úlohu a vytvára harmóniu prirodzeného prostredia. Záhradné jazierka najlepšie doplnené o fontánu, prípadne kaskádu, ktorou neustále preteká voda alebo potôčik sú potom jedinečným a vyhľadávaným miestom na oddych.

Rôzne hĺbkové zóny v jazierku sú dôležité a potrebné predovšetkým pre faunu
a flóru žijúcu v jazierku. Každý živočích alebo rastlina potrebuje pre svoj rast
a vývoj rôznu hĺbkovú zónu.

Močiarna zóna – hĺbka vody cca 20-30cm Je to najdôležitejšia zóna pre močiarne rastlinstvo. Tieto močiarne rastliny tvoria skrýše a základný zdroj potravy pre mnohé drobné vodné živočíchy. Do takejto zóny sa vysádzajú rastliny ako sú
napr. viacročné byliny (Mäta vodná), trstiny (Pálka) a iné močiarne rastliny (Záružlie močiarne, Iskerník, Kosatce) a pod.

Plytká zóna – hĺbka vody cca 30-70cmPrechodná zóna medzi močiarnou
a hĺbkovou zónou. Táto zóna je potrebná pre istý druh vodných rastlín ako aj
pre väčšie vodné živočíchy (ryby, obojživelníky), kde sa môžu v hustom poraste rozmnožovať a prijímať prirodzenú „prírodou ponúknutú“ potravu. Do tejto zóny vysádzame menšie lekná, trstiny a iné podhľadinové vodné rastliny.

Hlboká zóna – hĺbka vody až 2,5 m. Slúži pre pohyb dospelých rýb, kde majú dostatočný pokoj a skrýšu pred stresovými situáciami. V tejto zóne sú sústredené ryby pri veľkých horúčavách alebo silných mrazoch. V lete sa totiž táto zóna neprehrieva a udržiava si svoju klímu, v zime je to zase najteplejšie miesto
v jazierku, ktoré nezamŕza (teplota vody cca 4 stupne).

Na dne jazierka (v hlbokej zóne) sa nachádza kal, ktorý vzniká z rybích výkalov,
zo zvyškov odumretých rastlín a živočíchov, z opadaného lístia a pod. Dno jazierka treba pravidelne čistiť cca 2-4 roky odstránením nebezpečného kalu napr. pomocou vodného vysávača.

Značky:, ,
Zdielať

Pridajte komentár

Vaša emailová adresa nebude verejná. Povinné polia sú označené *